Tips på hur du jobbar med länkar utan att hamna i Googles filter

Vithatt-SEOGoogle jobbar ju kontinuerligt med sin algoritm och släpper uppdateringar till denna. Man släpper även olika typer av filter som t.ex. Pandan och Pingvinen som har lite olika syften men givetvis så är det huvudsakliga syftet att sökresultaten skall bli så bra och relevanta som möjligt. Jobbar man aktivt med sökmotoroptimering som vi på Teveo gör åt både oss själva och våra kunder så kan det givetvis vara bra att se till att vara så uppdaterad som möjligt gällande detta så att man inte riskerar någon form av bestraffning av Google.

Googles filter som de valt att kalla för Pingvinen har de lanserat för att rensa upp och kunna sänka värdet av vissa typer av inlänkar. Har man en tunn länkprofil med mycket inlänkar med dålig relevans och dålig variation på ankartexter så riskerar man till och med att få en bestraffning av detta filter. En sådan bestraffning kan i värsta fall leda till att man helt utesluts från sökresultatet. Så vad skall man då tänka på för att minska denna risk men samtidigt kunna fortsätta bygga relevanta inlänkar till sin webbplats?

1.       Minska ner andelen ankartexter som är exakt matchade mot sökordet En ankartext eller länktext är alltså själva texten som länkar till din webbplats. I en bra länkprofil så bör man enligt Google ha en hög andel varumärkesrelaterade ankartexter. Ditt varumärke, företagsnamn eller adress till din webbplats bör alltså vara bland de vanligaste länktexterna bland dina inlänkar. Google är ju kända för att jobba mer och mer mot att gynna starka varumärken i sitt sökresultat så att även ha detta i åtanke när man jobbar med länkar känns rätt logiskt. Detta var ju också anledningen till EMD uppdateringen som Google kom med tidigare där man sänkte värdet av exakt matchade domännamn, alltså domännamn som består av det viktigaste sökordet.

2.       Minska ner andelen site-wide länkar En site-wide länk är en länk som visas på en webbplats samtliga sidor. Det kan t.ex. handla om en länk som placerats på en bloggs så kallade blogg-roll, en samling med länkar som bloggägaren lagt in, ofta till andra bloggar. För att minska risken när det gäller site-wide länkar så bör man se till att vara ytterst försiktig med att använda sökordet som ankartext. Har man många länkar av denna typ bör man försöka använda sitt varumärke eller företagsnamn i så hög utsträckning som möjligt.

3.       Minska ner andelen länkar från webbplatser med dålig relevans Om du t.ex. jobbar med sökmotoroptimering så är det givetvis bra om så stor andel som möjligt av dina länkar kommer från sajter som också handlar om sökmotoroptimering eller närliggande ämnen. Det säger egentligen sig självt att det inte verkar så naturligt om 50 % av dina inlänkar kommer från ryska sidor om din egen sida är svensk.

Tänker du på dessa tre punkter när du jobbar med länkar så minskar du risken avsevärt och du bör kunna sova tämligen tryggt om natten. Lycka till!

10 Jan 2014