Vilka träslag kan jag använda för att bygga bord?

Är du sugen på att bygga ett eget plankbord undrar du kanske: vilka olika träslag kan man bygga bord av? Bord kan byggas av flera sorters träslag som ek, kastanj, bok och alm. Vilket träslag som passar dig bäst beror på ett par faktorer. Träslag kan vara olika svåra att få tag på, och priserna varierar också mellan träslagen. Vissa är lättare att jobba med, särskilt för en ovan snickare, än andra. Det beror också på vilket utseende du vill ha på plankorna.

Inne eller ute?

Den första frågan du måste ställa dig är om bordet ska stå inomhus eller utomhus. Vissa träslag angrips lätt av svamp eller ruttnar ute, och passar alltså bara för inomhusbruk. Ek, kastanj, furu (tall) och teak är träslag som lämpar sig för utomhusbruk. Vill du ha ett inomhusbord som kan flyttas ut vid behov är dessa träslag också bra val.

Hårt eller mjukt trä?

Fördelen med hårt trä är att det är mer motståndskraftigt mot hack och repor, medan mjukt trä är lättare att jobba med. Vill du skaffa råa plankor och hyvla ner dem själv snarare än att köpa färdiga så bör du välja ett mjukt träslag.

Exempel på hårda träslag är ek, ask, kastanj och bok. Bok är det hårdaste träslaget.

Furu, björk och gran är mjukare träslag.

Valnötsträ är ett väldigt tåligt träslag, men jämförelsevis lättarbetat.

De billigaste träslagen

Priset på plankor varierar beroende på var och i vilket skick du köper dem. Generellt sett är dock vissa träslag dyrare och andra billigare. Bok är ett av de billigaste träslagen, liksom ask och gran. Även furu är relativt billigt. Valnötsträ hör till de dyrare träslagen, men är populärt för sin vackra färg. Vill du ha valnötsträets utseende till ett lägre pris är ett alternativ ek eller bok som behandlats med så kallad valnötsbets.

Behandling av trä

Oavsett vilket träslag du väljer för att bygga ditt bord måste träet behandlas efteråt. Detta för att bordet inte ska suga åt sig vätska, som kan leda till röta, eller fettfläckar. Efterbehandling håller också bordet snyggt längre. Olja och lack är de vanligaste behandlingsmetoderna, men du kan också använda vax eller såpa. Lack bildar en glansig, skyddande yta ovanpå träet och är ett bra val framför allt för utomhusbord. Metoder som olja, som "mättar" träet, är det bästa alternativet om du vill att bordet ska se rustikt och naturligt ut.

För mer info besök https://trabord.se/

17 Oct 2022