Vilken är din Shoppingpersonlighet?

ShoppingpersonlighetAlla shoppar - både män och kvinnor. Alla går till samma platser: gallerior, varuhus, butiker och loppmarknader. Kanske shopping är en universell aktivitet för alla, men alla har sin egen shoppingpersonlighet. Nu ska du få lära känna din.

De Notoriska Prutarna - De hittas i stor mängd på loppmarknader och fly från ett ställe till nästa när det önskade prutpriset inte gick igenom. Men innan de lämnar ett ställe, prutar de så mycket de bara kan. Sällan vet DNPs "rätt pris", de bara prutar för att göra den bästa möjliga affären. DNPs hittar du på Emmaus och på torget om lördagarna.

De Sluga Shopparna: Dessa klassificeras inte av vilken typ av butiker de går till, eller hur billiga eller dyra saker de köper. Deras sinne för affärer skiljer dem från resten av personligheterna. Saker som kommer att ge dem "säljmöjligheter" kommer säkert att fånga deras intresse. De köper för att sälja och göra sig en vinst på mellanskillnaden.

REA Invaderarna: Som namnet antyder, detta är de som invaderar reor. REA Invaderare uppfattar sig själva som smarta eftersom de hittar billigare priser - de gör fynd! Men de är också impulsköpare. De tenderar att köpa saker som de egentligen inte behöver bara för att det är på REA. De förnekar detta faktum och kamouflerar sina impulsköp genom att kalla dem för "investeringar". RIs är säsongbetonade och hittas vanligtvis på ställen som t.ex. H&M i REAtider.

Nätshopparna: Hit hör de som helst sitter hemma framför sin dator och shoppar. Det kan surfa runt på klädsidor i timtal och leta efter de snyggaste kläderna. Tar gärna hjälp av klädguider som t.ex. Svenskklädguide.se för att få tips på nya kläder och klädbutiker på nätet.

De Sura Druvorna: Dessa personligheter är motsatsen till impulsköpare. De tenderar att övertyga sig själva om att de egentligen inte behöver - eller ens gillar - saker som de längtar efter att köpa. De är mycket sparsamma, men kan inte helt betraktas som kloka konsumenter eftersom de bara tittar på prislappen, inte värdet och användbarheten av produkten.

De Lata Hamstrarna: De gillar inte att shoppa mycket. När de shoppar, hamstrar de så att de inte behöver shoppa ofta. DLH hittar du i överflöd på exempelvis G-kås i Ullared.

The Luxurious Divines: Mitt inne i avancerade gallerior finns människor med denna shoppingpersonlighet. De handlar med finess. För dem måste shopping vara mycket bekväm och avkopplande när de tittar på olika lyxiga och dyra föremål. LDs är märkestroende, men är ändå kloka spenderare eftersom de inte vill köpa många saker. Det ska vara dyrt, men rätt. Vanligtvis köper de endast det de behöver. De max 2 shoppingkassar och går till lyxiga caféer efteråt. Ett typiskt ställe för TLDs är NK.

TLD wannabes: De kopiera TLDrna bara för att föda sitt ego och imponera på omgivningen. De köper lyx bara för att synas, och inte för att de egentligen uppskattar kvalitén. Du hittar dem i samma butiker som TLDs men de bär på betydligt fler kassar.

Trend Shopparna: Senaste trenderna inom mode och prylar motiverar dem att shoppa och spendera. TSs hittar du i butiker som ingen - utanför modeindustrin - ännu hört talas om, men som kommer att vara på allas läppar inom ett halvår.

Köp och Gåarna: De flesta medlemmar i denna grupp är män. De går bara till en galleria, in i en butik, får vad de behöver och går sedan. De tar inte tid på sig att titta in i andra affärer som de inte har avsikter att köpa från. Promos och reor distraherar inte dem. De vet vad de vill ha och köper det.

Ingen är givetvis helt och hållet en av dessa personligheter. De flesta av oss pendlar mellan olika beroende på humör och situation. Men det kan vara bra att reflektera över dessa personligheter för att bli medveten om det egna shoppandet och hur vi kan kontrollera det.

20 Feb 2014