När ska man byta till vinterdäck?

Den 1:a december måste du ha bytt till vinterdäck om vinterväglag råder. Med vinterväglag menas snö, snömodd, is eller frost på någon del av vägbanan eller väggrenen. Från och med den 1:a oktober är det tillåtet att använda dubbdäck, och är också rekommenderat om vinterväglag råder redan då.

Regler för dubbdäck

Tidigare var dubbdäck den allra vanligaste typen av vinterdäck, medan det idag börjar bli allt vanligare med dubbfria vinterdäck. Speciellt inne i städer är det vanligare med dubbfria däck och på en del gator i vissa städer råder till och med förbud mot dubbdäck året runt.

Det finns ingen lag på att du måste ha dubbdäck under någon tidsperiod, utan även dubbfria vinterdäck är tillåtna. Däremot får du enligt lag endast ha vinterdäck med dubb från och med den 1:a oktober fram till och med 15:e april.

Dubbfria vinterdäck

Dubbfria vinterdäck får du köra med året runt om du önskar, men det är inte rekommenderat på grund av onödigt slitage på vinterdäcken. Men under tidsperioden 1:a december fram till och med 31:a mars är det lagstadgat att ha vinterdäck på bilen, om det råder vinterväglag. Om det inte råder vinterväglag den 1:a december, behöver du alltså inte ha bytt till vinterdäck då. Det är dock rekommenderat att ha gjort det, eftersom vinterväglag kan komma plötsligt och kan ibland även vara svårt att upptäcka då exempelvis isfläckar man vara lokala.

Godkända vinterdäck

Tänk på att vinterdäcken du byter till måste vara godkända. För att dina vinterdäck ska vara godkända måste de ha ett mönsterdjup på minst 3 mm. Det är dock rekommenderat att mönsterdjupet ska vara 5 mm meter för bästa säkerhet. Har du ojämna däck ska du sätta de bästa däcken bak på bilen för att minimera risken för sladd vid halka.

Det är även bra att kolla skicket på dina dubb om du har dubbdäck. De ska inte vara nedslitna utan ska sticka ut från däcket för att skydda mot halka.

Krav även på utländska fordon

Kravet på dubbdäck från och med den 1:a december vid vinterväglag gäller även för fordon registrerade i Sverige som kör på vägar i Sverige.

Undantag från krav på vinterdäck

Om du ska köra ditt fordon till ett besiktningsföretag är du undantaget från kravet på vinterdäck under tidsperioden det gäller. Även fordon som är äldre än 30 år är fråntagna kravet. Men du som förare är alltid ansvarig för att framföra fordonet på ett säkert sätt utifrån befintligt väglag.

28 Sep 2022