Välja rätt utbildning

UtbildningEn av de tuffaste valen unga människor står inför efter gymnasiet är att veta vilka studier man ska satsa på. Att välja en utbildning som man känner sig intresserad av men som samtidigt leder till arbete efteråt är något som i dagens hårda konkurrens inte är så enkelt. I Sverige studerar alltfler både efter gymnasiet och senare i livet och arbetsmarknaden är hård, så valet av studier bör tas på allvar. Något som kan hjälpa till i beslutsprocessen är att fundera kring vem man är, vilka färdigheter man har och vad man brinner för och samtidigt ta reda på vilka behov som finns på framtidens arbetsmarknad. Utbildning på Malmö Folkhögskola är ett smart val.

Vad brinner du för?

De flesta människor har ett eller flera intressen, något som de brinner för lite extra. Du kanske älskar biologi, fascineras av arkitektur eller älskar barn och dessa intressen bör du i så fall i så stor mån som möjligt ta i beaktande när du funderar över utbildning. Det yrke du skaffar dig kommer i framtiden kräva mycket av din dagliga tid så naturligtvis är det bäst för dig själv om du har ett genuint intresse för det du sysslar med. Samtidigt är det viktigt att vara realistisk. Många drömmer om att bli konstnärer men denna karriär är knappast en som leder till ett tryggt jobb. Fundera därför kring hur din passion och dina styrkor kan anpassas till arbetsmarknaden. Gillar du konst är exempelvis designutbildningen i Malmö ett jobb som ger dig utrymme att utöva ditt intresse men inom ramen för ett eftertraktat yrke, som ger dig stora möjligheter att finna arbete över hela Sverige och arbeta med både barn och vuxna av alla åldrar. Oavsett dina styrkor och färdigheter finns det sätt att utbilda sig inom dem.

Inse även att det kan ta tid att komma på vad man verkligen brinner för så det är klart att du kan testa lite olika enklare yrken medan du funderar på vem du är och vad du vill.

Akademiska studier eller praktiska?

Ytterligare en sak att tänka på är vilken väg som är bäst att välja för att nå ditt mål. Det finns många typer av utbildningar och många sorters lärosäten, och vad som passar beror på vilken karriär du har tänkt dig. Vissa yrken såsom läkare, jurister, forskare och arkitekter kräver akademiska studier via universitet men bara för att du inte dras till dessa akademiska jobb innebär detta inte att loppet är kört. Det finns gott om yrkesutbildningar och folkhögskolor som ger dig alternativa vägar att studera till ett respekterat yrke med säkra karriärmöjligheter.

Utbilda dig senare i livet

Många utbildar sig direkt efter gymaniset, men även om du inte är en av dessa så behöver du inte tro att det är för sent att studera. Dagens samhälle är så pass föränderligt att behovet av utbildad arbetskraft hela tiden förändras i takt med att nya yrken och färdigheter behövs medan gamla försvinner. I Sverige finns goda möjligheter att utbilda sig under alla skeenden i livet, så för dig som känner att ditt nuvarande yrkesval är otillfredsställande finns alltid sätt att omskola sig till något annat.

15 Nov 2013