Vad menas med original reservdelar

Reservdelar för bilBilagenturerna gör allt för att få dig att göra din service och reparationer hos deras märkesverkstäder. Det är allmänt känt – att biltillverkarna tjänar avsevärt mycket mer pengar på den s.k. eftermarknaden dvs. service, reparationer, reservdelar, tillbehör osv. – än på själva försäljningen av bilen.

Det är alltså ingen slump – om du tycker att servicen och reparationerna på din bil är extremt dyra.

Man frågar sig då – om man har en lite nyare och dyrare bil om man ”törs” lämna in den på en icke auktoriserad märkesverkstad. Kommer garantin att gälla, kommer man få problem nästa gång man ev. ändå åker till märkesverkstaden för att göra en service eller reparation. Eller vad händer om bilen är med om något krocktillbud och försäkringsbolaget kräver att den skall repareras hos en auktoriserad märkesverkstad och de då kan se i serviceboken att den tidigare några gånger servats och kanske reparerats hos en icke auktoriserad verkstad. Hur viktigt är det för andrahandsvärdet och när du skall sälja bilen – att den har stämplar enbart från den auktoriserade märkesverkstaden. Skulle jag själv välja så är det klart att jag skulle få lite större förtroende för en bil som regelbundet hade servats hos en auktoriserad märkesverkstad men – om det i praktiken verkligen skulle vara någon skillnad – ja det vet jag ju faktiskt inte.

AUIDI, VW och SKODA tex – använder sig av sin s.k. Mobilitetsgaranti för att knyta upp kunderna till syna dyra servicar. Nedan är hämtat från sajten www.mobilitetsgaranti.se/ : ”Mobilitetsgaranti innebär att du får hjälp på plats om något skulle hända med din Audi, Skoda eller Volkswagen, dygnet runt, 365 dagar om året. Mobilitetsgarantin erhåller du automatiskt när du gör Grund- eller LongLifeService hos en auktoriserad Audi-, Skoda- eller Volkswagenverkstad. Skriv gärna ut denna sida och lägg i bilen – eller spara telefonnumret i din telefon – så har du det till hands om något oförutsett skulle hända

När jag lämnade in min AUDI före service och frågade om priset för någon extraåtgärd – framkom det att deras timpriser för verkstadskillarna ligger på 1500-2000kr/tim och tom mer för lite mer exklusiva modeller. Det är inte undra på att kostnaden för service och reparationer drar iväg.

Men så har vi det här med originaldelar också.

Så här skrivet t.ex. VOLVO om originaldelar på sin sajt: ” Varje enskild Volvo Originaldel är utprovad för att ge rätt funktion för just din Volvo. Originaldelarna är nämligen de delar som vi bygger bilarna av i fabriken. Kraven på delarna är därför lika högt ställda som vid tillverkningen av din Volvo. Originaldelen har exakt rätt egenskaper, rätt kvalitet och rätt passform. Volvo Original är precis så bra som krävs för att hela bilen ska fungera på rätt sätt. Så omfattande krav behöver inte en anonym del uppfylla.”

Och såhär skriver Renault: ”Originaldelarna konstrueras enligt mycket stränga specifikationer och testas regelbundet. För att vara säker på att din bil alltid får originaldelar ska du vända dig till en Renault-verkstad!

Och SKODA: ”Originaldelar är perfekt anpassade för din bil

Du har säkert hört det förut, att man ska använda originaldelar. De tillverkare som vi väljer att samarbeta med måste nämligen uppfylla mycket strikta krav. En reservdel som inte är perfekt anpassad för din bil förkortar bilens livslängd, försämrar köregenskaperna och sänker i sin tur andrahandsvärdet

Osv. osv. – varje bilfabrikant skriver ungefär samma sak och betonar hur viktigt det är att välja originaldelar, men vad de INTE berättar är att en reservdel som inte har bilfabrikantens logga och artikelnr lika väl kan vara en originaldel – eftersom den är tillverkad och testad enligt samma hårda specifikationer som bilfabrikantens originaldel.

Det låter väl klokt och vettigt – det är bara det att sedan några år så råder nya förutsättningar på eftermarknaden för bildelar tack vare nya EU regler. Många tror fortfarande att man måste använda en av biltillverkaren auktoriserad verkstad för att garantin ska gälla. Men så är det inte. Sedan 2002 finns det EU-regler som ger dig som bilägare rätt att serva bilen var du vill. I regel kommer också reservdelarna från icke märkesverkstaden och biltillverkarens reservdelar från samma leverantör och är tillverkade enligt biltillverkarens specifikationer för just den bilmodellen.

Bilfabrikanterna ger alltså sken av att det är endast med deras logga och artikelnr som delen är att betrakta som en originaldel – vilket alltså är FEL.

Begreppet originalreservdelar definieras numera efter kvaliteten på delarna och inte längre utifrån fordonstillverkarnas distributionssystem. En original reservdel är alltså en reservdel som uppfyller biltillverkarens specifikationer och kvalitetskrav till just den biltypen.

Här finns bl.a. en intressant artikel från ViBilägare från nov 2013 om originaldelar. Där framgår att frågan inte är helt enkel, bara för att reservdelen sägas vara originaldel dvs. är tillverkad efter biltillverkarens specifikationer – behöver det inte betyda att den är ”identisk” och även att det ibland kan vara så att originaldelen kan förändras över tid dvs. för en och samma redan såld bilmodell och frågan är då om de originaldelar som tillverkas utan bilfabrikantens logga och artikelnr – hänger med där.

Det finns flera större verkstadskedjor som servar de kända bilfabrikaten och som också använder originaldelar(men då utan bilmärkets logga) samt där bilens garanti fortfarande gäller, man får en stämpel i serviceboken osv.

Mekonomen, Biltema, Meka är de mest kända men sedan har det poppat upp aktörer som enbart säljer reservdelarna på nätet som Laga.se, Skruvat.se, Autoexperten samt en ny aktör som Bytdel.se mfl som också säljer billiga reservdelar för bilar online.

13 Feb 2014