Vad funkar mot pigmentfläckar?

Missfärgningar på huden kan beror på ett flertal anledningar. En av de vanligare är olika sorters pigmentfläckar. Vad som kan kallas för pigmentfläck kan variera. Om man ska vara strikt finns det tre huvudsakliga typer av pigmentförändringar i huden som kallas för melasma, chlosama samt lentigo. Ibland kan även leverfläckar räknas in som pigmentfläckar samt en svampinfektion som kallas för Pityiasis versicolor.

På 177, doktorn, pigmentfläckar.nu kan man läsa mer pigmentförändringar. Utifrån denna information verkar det som melasma är den vanligaste anledningen till förändringar i hudpigment. Om man räknar leverfläckar som pigmentfläckar är de lätt den vanligaste pigmentförändringen. Lentigo är relvativt vanligt det med, men förekommer främst hos äldre människor. Pityiasis versicolor är inte särskilt vanligt och skiljer sig en del i utseendet från de vanligare pigmentförändringarna.

Förändringar i hudpigment kan vara permanenta eller tillfälliga. De är sällan förknippade med några allvarligare hälsobesvär eller andra symtom som klåda eller smärta. I vissa fall kan förändrat hudpigment vara tecken på hudcancer. För att identifiera om det kan handla om cancer ska man börja att observera plötsliga förändringar. Detta gäller främst för leverfläckar, men kan undantagsvis vara aktuella för lentigo eller melasma. Om en leverfläck eller pigmentförändring plötsligt ändrar färg eller form är det bra att kontakta läkare för vidare undersökning.

Förutom leverfläckar är melasma den vanligaste pigmentförändingen. Åkomman kan orsakas av hormonförändringar eller överproduktion av pigment av andra anledningar. Överdriven exponering för sol är en stor riskfaktor som kan utlösa melasma. Åkomman och är vanligast hos kvinnor. Man kan få melasma på alla kroppsdelar men utvecklas mest i ansiktet. Utseendet kan variera från allt från flammig eller brunaktig pigmentering i form av ojämna fläckar. Alternativt kan fläckarna anta ett utseende som liknar fräknar. De synliga symtomen upplevs oftast som fula och kan påverka självkänslan hos de som drabbas. Många upplever även att missfärgningen får huden att se smutsig ut.

Väldigt många gravida kvinnor drabbas av melasma, som under graviditet alternativt kan kallas för chlosama. Upp till sju av tio gravida drabbas någon gång under graviditeten. Det är primärt hormonförändringar i samband med gravitetet som utlöser chlosama. Åkomman är tillfällig och fläckarna försvinner nästan alltid när graviditeten är avslutad. Även läkemedel som påverkar horminbalansen kan ligga bakom åkomman. Ett par exempel är P-piller, hormonspiral samt hormonersättningar.

En del människor har en naturligt högre benägenhet att utveckla melsama. Upp till en tredjedel av alla fall är ärftliga. Personer med lite mörkare hy som har Fitzpatrick hudtyp 3 eller 4 drabbas oftare än personer ljus eller svart hy. Pigmentfläckar och leverfläckar kan åtgärdas om man skulle uppleva dem vara besvärande. Pigmentförändringar som melasma och likande kan åtgärdas med krämer som antingen bleker missfärgningar eller åtgärdar överproduktionen av pigment. Du kan även få bra resultat med hudbehandlingar som kemisk peeling. I riktigt besvärliga fall kan kirurgi vara nödvändigt. Leverfläckar kan inte riktigt åtgärdas på samma sätt som pigmentfläckar eftersom det är permanenta fenomen på huden. Man kan behandla dem på ett par sätt som blekning, kemisk peeling samt kirurgi. Krämer som bleker appliceras på leverfläcken vilket minskar synligheten. De tar inte bort missfärgningen. Kemisk peeling ta bort en del av leverfläcken och minskar synligheten, men tar inte bort all missfärgning. Kirurgi kan användas för att operera bort leverfläckar, metoden tar bort all missfärgning permanent.

6 Nov 2014