Vad är mjäll och hur tar man bort det

Mjäll kan få dig att känna dig ofräsch och många tror felaktigt att det har med dålig hygien att göra. Hygien är sällan en orsak till varför man får mjäll. Ett alternativt namn är skorv samt pityriasis capitis. Mjäll är ett mycket vanligt besvär, det uppskattas att ungefär 20% av befolkningen har regelbundna besvär. Skorv är orsakat av en överdrivet stor utsöndring av död hud från hårbotten. Alla hud, inklusive den på hårbotten, förnyas ständigt och de döda hudcellerna stöts bort. När de lossnar är de mikroskopiska vita torra fjäll som inte är synliga för blotta ögat. Det som kallas mjäll är när hudflagor som lossnar och faller ner är synliga och större än ett knappnålshuvud. De kan vara torra eller en aning feta. Mjäll som är feta kan lossna i hårbotten. Om man har ovanligt riklig mjällning kan de leda till rodnad och irritation. En vanlig benämning på detta är mjälleksem som ofta ger stora mjäll och röd skrovlig hud.

Problem med pityriasis capitis eller som det även kallas mjäll brukar börja från och med puberteten och vara värst i mellan 20-30 års ålder. Efter 50-års ålder är det ovanligt att få mjäll.

Det kan finnas fler än en orsak till mjäll, men den absolut vanligaste orsaken är att de är orsakande av svamp. Likt resten av kroppen lever det olika sorters jästsvampar i symbios med kroppen. När problem med mjäll uppträder är det i de flesta fall orsakade av en svamp som kallas för malassezi globosa. Den livnär sig på talg och orsakar sällan några problem. När dessa exploderar i antal kan det leda till en överkänslighet och ge upphov till att utsöndring av död hud störs. Resultatet blir att hudflagorna som avsöndras blir större. Mjäll kan inte smitta. Den är inte farlig för hälsan och är först och främst en besvärande åkomma.

Omfattande besvär med mjäll orsakad av svamp kan leda till att det bildas formationer i hårbotten som liknar skorpor eller ärr. När denna typ av problem är som värst kallas det för seborroiskt eksem eller mjälleksem. Den sprider sig ofta till ansiktet och kan leda till rödaktiga missfärgningar eller fjällning på överläpp, runt näsan samt ögonbrynen.

Mjäll kan vara en mycket störande när man drabbas, men det finns både snabb och effektiv hjälp. Behandlingar mot mjäll är inte dyra och lätta att få tag på. En av de framgångsrikaste metoderna mot mjäll är mjällschampo. Man behöver mycket sällan använda sig av andra typer av behandlingar som receptbelagda mediciner för att åtgärda problemen. Mjällschampon är lätta att använda och effektiva. Använd ett mjällschampo varje gång du tvättar håret, när fjällningen är under kontroll minskar man antalet gånger man använder dem till två eller tre gånger i veckan. Ibland kan man behöva byta mjällschampo om det du använder slutar fungera.

Alla mjällschampon innehåller inte samma verksamma ämnen och de agerar på olika sätt mot mjäll. Några av de vanligare är zinkpyriton som fungerar svampdödande, tjärbaserade som är lämplig som mjälleksem, slensulfid som hämmar celldelning, salicylsyra som dödar svampen och bleker huden samt ketokonazol som verkar svampdödande. Om receptfria medel och mjällschampo inte hjälper mot finns det receptbelagda läkemedel som används mot mer svårbehandlade fall.

5 Oct 2013