Uterummet - Din härliga vinterträdgård

uterum

Uterummet är verkligen det perfekta sättet att förlänga sommarsäsongen på. Trots att det blåser kyliga höstvindar, eller att våren ännu inte har anlänt, kan man fortfarande inta sitt kaffe eller middag med en sorts "utekänsla". Uterum erbjuder således en härlig plats att vistas på och känns väl värt att ha i vårt klimat, som ofta bjuder på alltför korta somrar.

Viktigt när man ska anlägga ett uterum är att man anlitar någon som är erfaren i området, t ex: Flexibla hus, bra också om man först funderar igenom vad man verkligen behöver, det vill säga hur stort det ska vara och vad man vill fylla det med. Ibland begränsar sig storleken på uterummet till en balkong och ibland, när man har en egen tomt, har man i stort sett obegränsat med plats. Att rita en skiss innan man skrider till verket är att rekommendera. Kanske vill man att uterummet ska vara uppvärmt och i så fall hur? Terrassvärmare eller takmonterad infravärme kan exempelvis vara en vettig investering för att utöka användandet av utrymmet ytterligare. Självklart finns det också möjlighet att få luftkonditionering för den som vill, då det kan bli ganska varmt i ett rum med mycket glas på sommaren.

Möblera uterummet

Hur man möblerar uterummet beror förstås mycket på eget tycke och smak, men också på hur mycket plats som finns att tillgå. En balkong kräver således lite mer planering och ett mer omsorgsfullt val av möblemang som passar. Å andra sidan kan det vara lätt att få beslutsångest om man har väldigt mycket plats. Endast fantasin sätter gränser här. En skön sittgrupp av någon form är en bra grund att bygga på. I detta kan det ingå loungesoffor, fåtöljer, eller varför inte en bekväm och ståtlig hammock om utrymmet tillåter?

När man har bestämt sig hur man vill sitta kan det vara läge att fundera på avlastningsytor, det vill säga bord och liknande. Här finns det många olika varianter att välja bland, både vad gäller material, färg och form. Något man ofta glömmer i dessa sammanhang är också ett ha någon form av smidig förvaring i uterummet. Det finns exempelvis soffor och bord med utrymme för förvaring och har man dynor till sina möbler finns det smarta dynlådor att tillgå. Slutligen bör man inte missa att göra uterummet till en grön plats, med härliga växter. Varför inte en palm?

7 May 2015