Streetwear, en kort genomgång och historia.

Mode har färdändrats mycket de senaste seklet. Från att för några årtionden bara handla om fina klänningar och outfits för kvinnor till att idag innehålla så mycket mer för så mycket fler. och för många vara ett sätt att uttrycka och definiera sig själva. Ett exempel på detta är sk. streetwear, en modegren som idag tar mer och mer av marknaden.

Streetwear kan sägas ha sina rötter i punk och skate kulturen som med hjälp av att många musikbands popularitet växte sig stark bland de unga i 80-talets Amerika. En stor del av influenserna till modegrenen har även kommit från hip-hop och rap kulturen som i slutet av 80-talet tog över efter punken som "gatans musik", de skar dock inte förväxlat med hip-hop modet, som ofta består av stora, säckiga super-size plagg. Streetwear kan oftast betraktas som ett mer ledigt och bekvämt klädsätt som jeans, t-shirts en keps och ett par sneakers, men fortfarande med en visuell tilltalande effekt och sända ett budskap av frihet och oberoende.

Många av de ursprungliga streetwear märkena som startades under 80-talet Amerika och framför allt Kalifornien har sen dess endast vuxit sig större och större och kan idag ses och köpas över hela världen. Det var inte bara i Amerika och Europa som streetwear marknaden exploderade, utan även i Japan. De Japanska designteamen tog efter och på ett effektivt sett kombinerade de amerikanska skate och punk influenserna med deras egna popkonst och kultur och gjorde det på ett sånt originellt och visuellt starkt sett att dagens ledande Amerikanska märken i sin tur börjat influeras av dem.

Under senare delen av 90-talet växte sig modegrenen ännu starkare pga av att många pop, rock och hip-hop artister blev intresserade av att utforma och associera sitt namn med många av de stora aktörerna på marknaden. På senare tid, i takt med internet och e-handelns ökande popularitet, har modegrenen blivit alltmer lättillgänglig och givit plats för allt fler märken och förgreningar. Idag är gränserna för vad som kan kallas streetwear ganska diffusa och kan beskrivas på många sett och med många ord.

15 Aug 2011