Stoppa UV-strålningen med tonade rutor

Snyggt tonade rutorAtt vara ute i solen på sommaren är underbart, skönt, varmt och…….farligt. Det är framförallt solens UV-strålning som påverkar skinnet mer än vad man tror. Även om det inte är särskilt varmt ute så är det många som förvånat vaknar upp dagen efter med brända näsor, öron och nackar. De som utsätter sig för UV-strålning under längre perioder ökar även risken för att få hudcancer avsevärt.

Detta är alla (kanske inte barnen) fullt medvetna om och smörjer in sig rejält med solkrämer när solen äntligen börjar komma fram ordentligt efter att kung Bore haft makten över landet i några månader. När man är inomhus är man säker och behöver inte något solskydd. Men hur är det i bilen?

De som ska åka en längre sträcka under sommarhalvåret bör definitivt tänka på att smörja in sig eftersom glas inte skyddar speciellt mycket. Ett alternativ är att använda sig av tonade rutor på bilen.

Det fin finns flera olika sätt att få tonade rutor och av dessa är solfilm den överlägset vanligaste. Solfilmen klistras fast på insidan av rutan och skapar en dämpande effekt mot solens strålar. Filmen finns i olika styrka vilket gör att man kan välja mellan att ha riktigt mörkt eller endast en lite mörkare nyans. Den vanligaste har procentsats 15 och skyddar effektivt både mot UV-strålning och värmestrålning. Solfilm stoppar mellan 90-99% av all UV-strålning vilket gör det mer effektivt än solkrämerna. En kräm kan visserligen ha en hög solskyddsfaktor men det räcker med att man glömmer att smörja in en liten centimeter på kroppen så är man totalt oskyddad där. Solfilmen däremot täcker hela rutan vilket gör att inte en enda del av kroppen blir utsatt för någon större mängd av strålarna.

Att använda tonade rutor för att minska UV-strålningen är alltså ett mycket effektivt sätt. Dessutom slipper man ju allt kladd bara för att kunna åka bil.

18 Jan 2014