Spabad - Balsam för själen

spabad

Spabad har en mycket gammal tradition, men har de senaste 30 åren fått något av en nytändning tack vare ett ökat intresse. I en stressig värld ser allt fler att de behöver koppla av och göra något som är uppfriskande för både kropp och själ. En storstadssemester är i sig en trevlig upplevelse med mycket kultur och nöjen, men ger jämfört med spabad ingen direkt avkoppling. De olika spaanläggningar som finns tillhandahåller dessutom inte enbart bad, utan också olika typer av välgörande behandlingar, som massage etc. Förutom detta brukar dessa span ligga bekvämt placerade, ibland på natursköna platser, för att utöka känslan av välbefinnande. Bekvämt boende brukar tillhandahållas, eftersom detta är viktigt i kombination med spabehandlingarna för att gästen ska ha det så skönt som det bara går. Viktigt är också hög kvalitet på mat och dryck, vilket går hand i hand med andra kriterier för en lyckad vistelse. Många av dessa spaanläggningar har renommerade kök som erbjuder gästen en spännande upplevelse. Ett flertal har dessutom hälsoprofil, vilket innebär ett fokus på frukt och grönsaker i form av sallader, smoothies och liknande. En del har också en gourmet-profil med prisbelönta kockar som levererar högklassig mat till krävande gäster som rest en lång väg för att få sig en god måltid. Dessutom hör alltid en god frukostbuffé till.

Spabad i de flesta länder

Spabad finns tillgängliga i de flesta länder. Budapest i Ungern är exempelvis mycket känt för sina gamla romerska bad. Baltikum och Polen är också populära resmål sedan länge, liksom Tjeckien. På grund av den popularitet som förknippas med spabad, finns dessa ställen som redan nämnts lite varstans. Det dyker ständigt upp nya spa som lockar sina gäster med vackra miljöer, bekvämt boende och god mat. Skönt är att det finns så många ställen i Sverige att välja på, för att slippa åka så långt. Man slipper dessutom kostnaden för dyrt flyg och andra transporter.

Ett spabad besöker man gärna tillsammans med mycket goda vänner. Det är också perfekta ställen att ta med sig sin käresta för en romantisk weekend och koppla av, eller kanske rentav som en bröllopsresa, som en skön avkoppling efter allt stök som ett bröllop innebär. Spabad är också mycket populärt bland företag som effektiv team building för personalen, vilket är en mycket bra möjlighet för medarbetarna att lära känna varandra på ett avslappnat sätt.

Alla borde unna sig ett spabad lite då och då. Lite balsam för själen behövs verkligen.

8 May 2015