Skriv en bra debattartikel

debattI följande artikel ska i gå igenom hur man skriver en debattartikel på bästa möjliga sätt. Om du vill ha hjälp att förbättra ditt skrivande kan du vända dig till Allakando som erbjuder privatundervisning.

Provocera

För att din debattartikel ska nå ut till läsaren på ett kraftfullt sätt måste du provocera i din text. Det kan kännas fel och opassande, men var inte rädd för att skriva passionerat och krossa motargument. Det ska verka som om du är villig att gå hela vägen för din åsikt. För att din provokation ska få bäst effekt ska den stå i antingen inledningen eller avslutningen, ibland till och med i båda. I inledningen ska den få läsaren att bli personligt engagerad i ämnet så att denne fortsätter läsa. Meningen med en provokation i avslutningen är att lämna ett avtryck så att läsaren inte bara lägger undan debattartikeln utan tänker vidare på ämnet.

Fakta vs. Känslor

Fakta-argument är viktiga och väger tungt i många sammanhang, men ofta är de väldigt platta och tråkiga. Därför måste du också dra nytta av känsloargument i din debattartikel; de är mer passionerade och engagerar läsaren på ett bättre sätt. Använd exempel ur ditt egna liv när du kan för på det sättet kan du väcka eller öka intresset hos läsaren när denne märker att du har personlig erfarenhet och anledning till din åsikt.

Struktur

En bra debattartikel ska alltid vara väl strukturerad och enkel att följa för läsaren. Ju lättare det är att följa din tankegång, desto bättre kommer man förstå dig och som en följd av detta hålla med dig. Gör en disposition där du skriver upp vilka argument du ska ta upp och i vilken ordning. I första stycket ska din tes presenteras, d.v.s. din ståndpunkt. Skriver du ett stycke per argument får du en debattartikel som är enkel att följa och förstå.

Få Argument

Du vill inte skriva en debattartikel där läsaren tröttnar halvvägs igenom. Skriv hellre mer om få än att ge en massa oviktiga skäl som lätt kan brytas ner av dina motståndare. Välj bara ut dina bästa argument! En bra tumregel är att du ska presenterar tre till fyra argument, absolut inte fler.

Motargument

Ett utmärkt sätt att visa din läsare att du vet vad du pratar om och skydda dig själv från motangrepp från dina åsiktsmotståndare är att presentera och bryta ner det bästa motargumentet till din åsikt. Detta ska du göra i näst sista stycket, efter att du presenterat dina argument. För att bryta ner motargumentet måste du använda dina listade argument och göra det klart och tydligt för läsaren att motståndarna inte har någonting alls att komma med.

15 Dec 2012