Så fungerar en pantbank

Det finns tillfällen så det finns behov för snabba pengar för att täcka en oförutsedd utgift som uppkommit. Det kan vara diskamaskinen som gått sönder eller bilen repareras. När något sådant inträffar kan ett bra alternativ vara att gå till en pantbank och snabbt få pengar till det som behövs.

En pantbank är som en bank där du som individ lånar pengar av banken men för att göra detta så måste du lämna en säkerhet. Varje pantbank gör en bedömning på din säkerhet och du får sedan ett belopp utifrån vad de uppskattar värdet till på den sak som du har pantsatt. I samaband med att du lånar pengar via en pantbank får du också en tidsperiod då du måste betala tillbaka pengarna och sedan kan återfå den pant du lämnat. Kan du inte återbetala pengarna som du lånat inklusive den ränta som pantbanken tar ut så kommer din pant att säljas på en auktion för att pantbanken ska återfå det belopp som du då är skyldig dem. Om en försäljning skulle inbringa ett överskott så får du detta och skulle försäljningen ge mindre än du är skyldig så blir du ändå inte betalningsåterskyldig av återstående del.

Du kan panta i stort sett vad som helst men det är upp till varje pantbank att godkänna din pant. Det kan vara alltifrån datorer, smycken för män, mobiltelefoner, guld eller andra saker som har ett faktiskt värde.

En sak att tänka på är att inte sätta något i pant som du absolut inte vill bli av med. För som sagt, skulle det vara så att du inte har råd att betala så kommer dina saker säljas på auktion. Det kan vara ytterst tråkigt om du exempelvis har lagt in något i pant som har ett stort affektionsvärde.

23 Jan 2013