Plötsligt ont under hälen

HälsporreDet kan hända att man vaknar en morgon och sätter ner foten i golvet för att snabbt rycka tillbaka benet. Då det gör plötsligt ont i hälen så är goda råd dyra. Hur ska man ta sig till jobbet med en häl som inte vill vidröra marken? För att inte tala om kvällens löpträning… I många fall så handlar det om att man har råkat ut för hälsporre som är en inflammation av en sena som fäster vid hälbenet. Det här är en åkomma som kan dyka upp plötsligt eller sakta utveckla sig från värk då och då till akut smärta. Om man inte tidigare har haft några problem med ont under hälen och inte vet hur man stavar till naprapat så kanske man blir riktigt orolig av att inte kunna gå ordentligt. Det är dock viktigt att förstå att det finns en hel del att göra för att snabbt bli av med värk och komma tillbaka till ett friskt läge. Du kan börja med att läsa om olika typer av smärtor under foten på http://www.hälsporre.net/ till att börja med. Där kan du hitta flera olika orsaker till smärta under hälen.

Hur uppstod skadan?

När man först får ont under hälen så kanske man inte tänker på att det kan vara en inflammation eller en skada som kräver lite mer uppmärksamhet. Idrottare är ju ganska vana vid att få olika typer av träningsvärk som går bort av sig självt. Om det handlar om hälsporre så kan man inte räkna med att skadan läker sig självt. Det här är trots allt en inflammation som uppstår av någon form av överbelastning. Så länge man inte benar ut hur skadan har uppkommit så gör man heller inget åt dess orsak. En naprapatisk undersökning kan fastställa vad skadan beror på och hur den bör behandlas.

Det är inte bara den som sportar som kan få problem med värk i fötterna. Hälsporren är inte unik för idrottare och det finns de som upptäckt denna åkomma efter en sen kväll med dans på ett hårt stengolv. Nu är det förstås inte dansen på stengolvet som lett till skadan, men den intensiva aktiviteten blev droppen som fick bägaren att rinna över.

Vad ska man göra åt hälsporren?

Nu gäller det förstås att först och främst göra något åt värken. Om man har så ont att man inte ens kan tänka normalt så kan det ju vara svårt att tänka på att skaffa rätt skor och gå till naprapaten för rehabiliterande övningar och stötvågsbehandling. En läkare kan skriva ut antiinflammatoriska mediciner som även är smärtstillande och givetvis remittera till rätt typ av behandling. Det här är mediciner som gör det lättare att hantera skadan men som inte kan läka den. Man måste komma fram till vad det är som orsakar problemen. En naprapat har specialistkunskap som gör att man verkligen kan komma till botten med problemen och bli av med dem för evigt. Den som tränar löpträning får kanske inse att löptekniken inte är riktig eller att fel skor används. Den som inte tränar får se på andra orsaker som hur man står och går, och även vilka skor som används. Om man är överviktig så kan detta också vara en anledning till att man får ont under fötterna eftersom det leder till en konstant överbelastning varje gång man går och står.

För att bli av med värken permanent så måste medicineringen gå hand i hand med naprapatiska behandlingsmetoder. Man får helt enkelt ta itu med problemet och göra det som krävs. Om det handlar om att gå ner i vikt, byta skor, eller träna på ett annat sätt så är det viktigt att man gör detta med hjälp av en person som kan lägga upp en personlig plan som går att följa.

12 Oct 2012