Nya däck till bilen

Däck i Göteborg

Däcken på en bil är som skorna på en människa, om inte kanske ännu viktigare. Det går faktiskt inte alls att köra en bil utan däck. Däcken ger bilen:

  • stötdämpning
  • skydd
  • grepp mot underlaget
  • stabilar körning (styrning)

Alla bilar, jorden runt, har däck. Däcken på en bil pumpas upp med luft för att hålla jämn och behaglig balans i bilen under tiden man kör.

Sommardäck & vinterdäck

Däck i Göteborg är gjorda av gummi, och gummiindustrin är tack vare just däckbehovet enorm. Varje bil i Sverige behöver minst två uppsättningar däck – sommardäck och vinterdäck. Det är lag på att byte av däck vid årstidsskiftningarna (sommar och vinter), och den som inte byter däck i tid blir skyldig att betala böter. Även körförbud kan utfärdas på stående fot, vilket innebär att man strandas där man befinner sig när man fastnar i poliskontroll. Poliskontroller är inte alls ovanliga här i Sverige, de flesta bilförare har någon, eller flera, gång/-er fastnat. Sommardäcken ska på bilen i mars månad, så vida inte vinterväglag råder. Vinterdäcken ska vara på bilen i december.

Köpa nya däck

Däck håller inte för evigt. Ofta byter man däck när de inte längre uppfyller kraven på slitage, men även om däcken är i fint skick så ska de bytas mot nya efter tio år, då gummits kvalitet därefter inte längre är tillräckligt bra. Man kan välja mellan helt nya däck, eller däck från andrahandsmarknaden när man ska köpa däck. Valet är upp till en själv, det finns för- och nackdelar med både nya och begagnade däck. Oftast är det ens ekonomi som är den avgörande faktorn. Det går att hitta jättefina däck på andrahandsmarknaden, och idag är det dessutom enkelt att köpa däck online. Däcken man köper via internet kan många gånger levereras direkt till en närliggande bilverkstad, så att man slipper strula med upphämtning o.s.v, vilket kan vara bökigt om man är ensam och bara har en liten bil till sitt förfogande.

6 Feb 2015