Ny trend på jämförelsesidor som jämför kläder

Snygga kläderDet har i många år erbjudits en rad olika jämförelsesajter på nätet som hjälper konsumenten att hitta rätt. Utbudet är enormt av företag som säljer elektronikprylar och till hjälp för att hitta lägst pris finns bland annat Pricerunner och Priskoll. Andra vill ha hjälp med att välja billigaste elavtalet och kan göra detta på en rad olika websidor. Jämförelsesidor har blivit så vanligt att det till och med vuxit upp sidor som jämför dessa jämförelsesidor.

Men hittills har man lagt fokus på pris. Nu börjar nästa trend växa sig stark för de som vill jämföra kläder oavsett om det handlar om skinnjackor, solhattar eller täckkjolar. Dessa sidor presenterar en mängd olika plagg inom just en enda kategori så att konsumenten snabbt får en överblick över vad som finns på marknaden. För det som hittills saknats på de sidor som jämför saker är ett större fokus på utseende och design. Det är denna lucka som bland annat sidan täckkjol.se fyller. En av de klädsidor som låter konsumenten få välja täckkjol beroende på utseende, mode och pris.

Tanken är att man inte ska behöva besöka en rad olika onlinebutiker i jakten efter något som värmer benen utan att allt finns samlat på en och samma sida. Sidan visar nämligen bilder på termokjolar (som täckkjolen även kallas) som säljs hos flera olika onlinebutiker. Istället för att man som konsument ska behöva leta runt på internet efter de affärer som säljer täckkjolar för att sedan leta efter nästa osv så går man till en enda sida. När man väl klickar på den bild som föreställer den kjol som man tilltalas av omdirigeras man på mindre än en sekund till den affär som säljer produkten.

Detta är visserligen en av enklare sidorna inom detta nya segment av jämförelsesidor men strukturen är densamma även om det finns betydligt större och mer avancerade sidor. En del har även olika sökfunktioner eller filterfunktioner som gör att man kan leta bland ett mycket stort sortiment. Om detta behövs eller inte beror framförallt på hur många produkter som ska presenteras. Än så länge är utbudet av täckkjolar relativt litet på marknaden vilket gör att denna sida inte behöver vara större än så här.

Ett exempel på en något större sida men med samma funktion är solhatt.se. Eftersom utbudet är bredare måste även produkterna presenteras på ett mer kategoriskt sätt. Här har sidbyggarna valt att presentera solhattar utifrån flera olika kategorier. Barnen har sin egen, den klassiska stråhatten en annan och babymodellerna en tredje. Detta för att man snabbt ska kunna jämföra klädesplaggen på ett enkelt och snabbt sätt.

Om dessa sidor som jämför allt från täckbyxor och täckkjolar till solhattar och kepsar kommer att få samma genomslagskraft som prissidorna Pricerunner och Prisjakt återstår att se. Men det är åtminstone en tydlig trend då allt fler liknande sidor växer upp på nätet.

3 Feb 2014