När man ska trycka sin egen bok

Det kan finnas olika anledningar till att man behöver trycka en bok. En vanlig anledning är att man vill prova på så kallad egenutgivning. Vanligtvis har man då skrivit ett färdigt manus, men fått det refuserat hos större förlag. Förlagen refuserar ju 90-95% av alla manus de får in, så det är absolut inget konstigt med detta - alla har vi ju hört historier om hur förlaget som refuserade J.K. Rowling grämer sig över detta nu efter hennes framgångar. Om man blivit refuserad kan man alltså ge ut sin bok på egen hand, då får man själv ta hand om allt från att trycka sin bok till att marknadsföra den.

Låter det svårt? Det är svårt, men det är ett sätt för dig att få ut din bok på. Ett bra sätt, även om du får ligga ute med en del pengar för bearbetning av din bok (korrekturläsning, formgivning, sättning o.s.v.) samt för själva trycket. Och det finns ingen garanti för att du får tillbaka pengarna, även om chansen för detta är ganska stor.

När du ska trycka din egen bok rekommenderar vi att du besöker sidan www.sodertornstryck.se, där du förutom en rad bra tips om vad du ska tänka på och hur du kan göra ditt boktryck bättre även kan få hjälp med att samla in anbud från olika aktörer som erbjuder tryck. Det är en bra början för dig som är ny i branschen.

Tänk också på att ha en färdig marknadsföringsplan innan du börjar trycka upp din bok. Du kommer behöva ligga ut med tiotusentals kronor, kanske upp mot 100 000 om du ska trycka en lite större upplaga, så det är viktigt att du tänker igenom saker och ting innan du börjar handla - annars finns risken att du blir sittandes med en av böcker igenlamrad vind och utan att ha fått tillbaka din investering.

13 Nov 2014