Läxhjälp – ett tips för dig som studerar

Utbildning på Malmö FolkhögskolaAlla kan ibland behöva en hjälpande hand när det handlar om att lära sig nya saker eller när man pluggar. Det kan till exempel handla om en kunnig vän, ett internetforum eller guider. Men det kan också handla om något som kallas läxhjälp. Vi möts av perioder i vår skolgång eller studietid när det är lite motigare att arbeta. Det går helt plötsligt inte lika enkelt, och man får det svårare att hänga med på genomgångarna. Kanske man har mycket frånvaro p.g.a. sjukdom eller för sena kvällar. Helt plötsligt känner man hur stressen tränger in i varje tanke och andetag för att ständigt göra sig påmind när man går och lägger sig. För dig som pluggar på universitet eller högskola så känner du med stor säkerhet igen ovanstående bild. Även om såklart vänner kan hjälpa till, eller att läraren har några minuter extra över så är det inte alltid tillräckligt. Så vad handlar egentligen läxhjälp om, och vad menar man när man talar om det?

Läxhjälp är helt enkelt privatlektioner från privatlärare, och det kan i stort sett handla om vad som helst. Pianolektioner, mattelektioner eller dans. Egentligen allting som man av någon anledning kan behöva plugga in och lära sig. Många tänker direkt att läxhjälp låter dyrt och nästan lite överklass, privatlärare, vem behöver det? Sanningen är emellertid att det är väldigt billigt nu för tiden, särskilt till följd av RUT-avdraget. Dessutom är läxhjälp någonting alla kan ha nytta utav. Om man pluggar en särskilt inriktning eller program så kan ofta privatlärarna som lär ut i ämnena själv gått samma utbildning. Man får helt enkelt en helt annan möjlighet att påverka sin studiegång, och man kan på ett helt annat sätt effektivisera studierna inför tentor, slutprov eller kurser.

Studietips finns det massvis av, där läxhjälp med stor säkerhet är det trendigaste och mest nya. Det är lika populärt bland dem som vill lära sig ett nytt språk som hos civilingenjören som tycker programmeringen är extra klurig. Så om du själv känner att du har fastnat, att du inte riktigt kommer vidare eller om du helt enkelt bara vill bli mer säker och skicklig inom ett visst område. Skaffa läxhjälp. En liten investering för en större sak, och framförallt en säkrare framtid.

3 Feb 2014