Kontaktlinser - ett populärt sätt att bli skarpsynt

LinserAtt använda kontaktlinser är ett alltmer populärt sätt att korrigera sitt synfel. Även personer som till vardags föredrar glasögon kan dra nytta av fördelarna hos kontaktlinser vid situationer då glasögon kan vara mycket opraktiskt, exempelvis vid fysisk aktivitet eller när man vill bära sol- eller skyddsglasögon och fortfarande se skarpt. Den första kontaktlinsen tillverkades 1887, men det är inte förrän efter 60-talet kontaktlinser har varit tillgängligt för konsumenter som en etablerad produkt för synkorrektion.

Under de senaste 15 åren har linsmarknaden dock utvecklats enormt, och mer stormsteg har tillverkarna utvecklat alltmer avancerade produkter. Nya, sofistikerade materialteknologier avlöser varandra samtidigt som tillverkarnas sortiment och varumärken ständigt expanderas och blir allt bredare. I samband med detta har det dels blivit enklare och bekvämare för linanvändare att hitta linser som är väl anpassade för olika individers synfel och behov, men framför allt gör tillverkarnas kamp om kunderna att priserna ständigt pressas och gör det möjligt för bärarna att betala allt mindre för att se skarpt. Det bästa sättet att hitta linser till bra pris är att köpa linser på nett, där tillförlitliga nätbutiker kan erbjuda originalprodukter till mycket lägre pris än hos optikern.

Linser delas vanligtvis upp i två kategorier: mjuka linser och hårda linser. I Sverige används nästan enbart mjuka linser, men i Tyskland, USA och Storbritannien är det fortfarande hårda linser som säljs i störst omfattning. Linser kan korrigera många olika typer av synfel: närsynthet, översynthet, astigmatism och prebyopi, och idag är det möjligt för nästan alla att använda sig av kontaktlinser. Alltmer vanligt har det även blivit att använda färgade linser (vilka finns både med och utan styrka) för att göra en estetisk förändring av ögat - antingen i något galet mönster inför en maskerad eller i en naturlig färg att bära till vardags.

För den som vill börja använda linser är det rekommenderat - men numera inget krav - att gå till en optiker för att prova ut vilka linser som passar bäst för dina ögon. Där får du ett recept som beskriver dina linsers styrka, eventuellt brytningsfel, baskurva och diameter, och dessutom får du hjälp att lära dig rengöra och sätta in linserna i ögonen.

1 Feb 2012