Kläder för jakten

Att få ge sig ut i skog och mark för att jaga är ett stort fritidsnöje för väldigt många i vårt land. När jaktsäsongen närmar sig står man redo, och älgjakten är kanske den allra största händelsen på året för många jägare.

En dag i skogen är dock inte alltid sådär underbar, med hög, klar luft, som man ser framför sig i drömmarna. En jaktdag kan också vara kall, blåsig och med hällande regn, om det vill sig riktigt illa. Detta innebär att man inte kan använda vilka kläder som helst under jakt. Det är väl ingen jägare som vill låta vädret stoppa en annars lyckad jaktdag.

Behovet av riktigt bra kläder är alltså stort, och det gäller egentligen inte bara jägare, utan också alla andra som tycker om att röra sig ute i naturen. Kläder som är tåliga och har förmågan att stå emot vädrets makter, samtidigt som de är smidiga och ger stor rörelsefrihet, är ett önskemål för alla friluftsmänniskor i allmänhet, och jägare i synnerhet.

Som tur är finns det sådana kläder att hitta. Eftersom jakten har varit både ett stort intresse, men också en livsnödvändighet för många, under många årtionden, ja till och med århundraden, har man genom samlad erfarenhet kunnat skapa praktiska och funktionella kläder för jakt och fritid. BrandByNature är ett företag som tagit fasta på det naturliga och traditionella i denna typ av kläder. Många klädesplagg har tillverkats med hjälp av kunskaper som samlats under decennier, bland annat från forna tiders arbetskläder som det ställdes mycket stora krav på. Detta betyder naturligtvis inte att dagens jaktkläder ser ut som gamla arbetskläder, men man har varit klok nog att ta vara på den stora kunskap om hur material och design kan påverka tålighet och motståndskraft hos kläderna.

För att få ut så mycket som möjligt av sitt intresse, är det viktigt att ha kläder av hög kvalitet, och med en väl genomtänkt design. Exakt vilken modell av jacka eller väst man vill ha, är förstås ett individuellt val. Det beror förstås också på vilken typ av jakt man ägnar sig åt, och var och när man jagar. Det ställs inte samma krav på de kläder som ska användas vid höstens jakt, som på de som ska användas under kallaste vintern, till exempel. Men, framför allt är det den enskilde jägarens tycke och smak som avgör, och därför finns det också jaktkläder av olika material och i olika utföranden. Allt för att tillgodose den stora skara av jägare, fiskare och friluftsmänniskor, i deras val av kläder.

16 Sep 2013