Jaktkläder & Jägarutrustning

jaktjackaJaktkläder utgör en väldigt stor del utav en jägares utrustning. Jägarens utrustning i sin tur spelar en otroligt stor roll i den helhetsupplevelse som jägaren får utav jakten. Förr i tiden så var jakten något nödvändigt ont, våra förfäder var helt enkelt tvungna att gå ut och jaga för att de skulle kunna få mat till si själva och sina föräldrar, eftersom att jakten var en livsnödvändighet kunde man inte ställa några andra krav än ett tryggt hemkommande och lite mat.

Idag så har jakten gått från att vara livsavgörande till ett fritidsnöje, därför så kan och ställer man betydligt mer krav på helhetsupplevelsen. Precis som för alla fritidsaktiviteter så krävs det att det är roligt för att man ska vilja fortsätta. Jaktkläder underlättar för jägaren och gör jakten roligare och bekvämare, detta gör att hela jakten upplevs mer positivt och jägaren blir på bättre humör. Genom att välja ett par jaktkläder med tempereringsfunktion som leder bort överflödig värme så förebygger man att man ligger och svettas, och den dåsighet som kommer utav en för hög kroppstemperatur. Tempereringsfunktionen ser även till att lagom värme stannar kvar, vilket motverkar nedkylning av kroppen med tillhörande skakningar som kan göra så att jägaren blir upptäckt.

Genom att satsa på jaktkläder med hög kvalitet så ser man till att plaggen håller och slipper den irritation man får av att plagg går sönder, man besparar sig även besväret av att köpa nya jaktkläder. Ett par jaktkläder bör även vara utformade så att de inte hindrar jägaren från att göra snabba förflyttningar i skogen, plaggen bör alltså inte vara för otympliga eller för tunga utan de ska helt enkelt tillåta jägaren att snabbt och smidigt förflytta sig i skogen. Vidare så underlättar jaktkläder med kamouflage otroligt mycket, de kan till och med bidra till ett bättre jaktresultat.

Genom att hjälpa jägaren att smälta in ännu bättre i omgivningen så ges jägaren möjlighet att närma sig sitt byte utan att bli upptäckt och därmed så blir chanserna för att fälla bytet betydligt ljusare. Sammanfattningsviskan alltså sägas att bra jaktkläder underlättar för jägaren på ett sätt som inte bara är positivt för individen, utan även för hela jaktlaget. Med högre komfort och välbefinnande följer ofta även bättre beslut och en ökad säkerhet, något som är otroligt viktigt i just jaktsammanhang eftersom att det är vapen inblandat. Genom att direkt satsa på bra jaktkläder så ser man till att man får enpositiv helhetsupplevelse av jakten redan från början.

25 Jun 2012