Hur går en biltvätt till?

Innan man påbörjar biltvätten, bör man spola av bilens underrede, så att grus och andra partiklar från vägen kommer bort från det. Därefter skall hjulens fälgar avfettas, och även nederdelen av bilen runtom. För detta behöver man 4 deciliter rent avfettningsmedel. Spola därefter av hela bilen med hjälp av en högtrycksslang tillsammans med vatten och avfettning. När detta är utfört använder man en skumborste och tvättar bilen nerifrån och upp.

Före det att man tvättar bilen med skumborste, skall man spola av bilen med vatten för att lättare kunna lösa upp smutsen. Anledningen till att man skall skumtvätta bilen nedifrån och upp, är att man skall se hur man tvättar bort all smuts på bilen, då skumborsten avger rikligt med skum.

Om en skumborste inte finns att tillgå, kan man använda sig av en speciell tvättsvamp som finns för bilar. Denna doppas då i rengöringsmedel som upplösts i vatten. Man skall inte använda en svamp som har tappats på marken, då denna kan repa lacken om den skulle innehålla grus eller andra partiklar från golvet. Var särskilt noga med att rengöra speglar och fönster för att dessa behöver vara extra rena. När man gått över hela bilen med skumborste eller svamp är det dags att spola av bilen med en högtrycksslang. Om man inte har tillgång till detta, kan man använda sig av en vanlig trädgårdsslang som man pressar samman i mynningen, för att på så sätt få en stråle med högre tryck.

Efter det att bilen spolats av, påbörjar man vaxning av bilen. Man använder sig då av en skinntrasa som är skonsam mot lacken. Gnid in vaxet noggrant och väl, varefter man återigen spolar av överblivet vax med högtrycksslangen eller trädgårdsslangen. Slutligen skall man applicera en högglans för att få bästa resultat på bilens yta. När detta är gjort torkar man bilen med hjälp av att bakblåsa en dammsugare riktad mot bilen. Dammsugaren används även för att rengöra bilens mattor och klädsel. Man kan förhöja komforten invärtes i bilen genom att hänga in en doftgran eller spraya en fräsch doft på bilens innanmäte.

Automattvätt

Om man tycker att det är för arbetsamt att utföra denna handtvätt av bilen, kan man anlita en automattvätt istället. På biltvätthelsingborg.se finner man adress och telefonnummer till Wais biltvätt AB som erbjuder Helsingborgs bästa biltvätt. Där kan man även läsa hur biltvätten går till. Deras biltvätt håller lägre priser jämfört med andra bitvättar i regionen.

2 Apr 2015