Har du drabbats av håravfall?

Hårtransplantation i Stockholm kan genomföras med väldigt många olika anledningar som grund. En vanlig anledning till varför man vill genomföra en hårtransplantation är att man drabbas av tidigt håravfall. Det är till allra största del män som drabbas av håravfall, och denna process kan starta redan i sena tonåren/tidiga 20-åren. Många män känner att det är alldeles för tidigt att förlika sig med ett yttre som i de flesta fall förknippas med åldrande redan då, och det är långt ifrån alla som klär i att raka av allt hår (och därmed naturligt kunna dölja håravfallet).

Tillfällig vs. Permanent lösning

Ett alternativ till hårtransplantation är att skaffa en hårdel, dvs. en typ av peruk som fästes över den del av huvudet som är kal, men detta är bara en tillfällig lösning, hur man än väljer att se på saken. En hårtransplantation är permanent och äkta.

Hur går det till?

En hårtransplantation kan se ut på lite olika sätt, det finns i huvudsak två olika metoder att använda sig av:

  • FUE-metoden
  • FUT-/stripmetoden

Med FUE-metoden transplanterar man hårsäckar en och en, vanligtvis från en del av huvudet med tät hårväxt till en del av huvudet där man vill ha mer hår. Detta är en process som man snabbt återhämtar sig från, och man slipper stygn. Med denna metod kan man transplantera upp till 8000 hårsäckar.

Med stripmetoden, också kallad FUT-metoden, skär man loss en hel remsa med hud från patientens bakhuvud (oftast). Sedan plockar man hårsäckarna från denna och planterar in dem på önskat område. Området varifrån man skurit av remsan sys igen och lämnar ett långt ärr.

Kräver tålamod

Det slutgiltiga resultatet av en hårtransplantation syns mellan 4-12 månader efter ingreppet eftersom håret som transplanteras först faller av och sedan går in i viloläge innan det börjar växa ut igen, så det gäller att man som patient har gott om tålamod.

25 Feb 2015