Finns det någon framtid för fysiska butiker?

ButikIdag är det naturligt att gå ut på nätet och beställa hem alltifrån smycken online till matvaror och sakerna levereras nästan alltid inom ett dygn. Frågan man ställer sig som kund är varför man överhuvudtaget ska åka till butiken längre när allting kan bli levererat direkt i hemmet istället. Detta är något som hyllas av många medan andra, i synnerhet de stora fysiska butiker är väldigt rädda för. För vad är det som sker när vi inte längre behöver butikerna?

I takt med att internet, men också logistiken i samhället, har utvecklats har också e-handeln blomstrat upp i allt fler områden och idag kan vi till och med beställa hem färsk mat. Detta är något som är bekvämt och gör att vi kan spendera mer tid med sådant vi tycker om istället för att gå i butiker som mest tar tid och energi. Men när e-handeln utvecklas så finns det något som blir kvar och stänger igen, nämligen de fysiska butikerna. Givetvis finns det produkter som inte är möjliga att leverera genom nätförsäljning men ur ett generellt perspektiv kanske många av dagens fysiska butiker går ett dysterat öde till mötes.

När man jämför e-butiker med vanliga fysiska butiker så finns det några stora skillnader som gör att det faktiskt kan finnas en framtid även för dessa. Men det är viktigt att detta lyfts fram av butikskedjorna så att kunderna verkligen känner att de behöver gå dit. Det handlar om att förstärka intrycken som man får och som gör det till en behaglig upplevelse.

  • Att känna på produkten – Något som e-handeln inte kan stjäla från fysiska butiker är möjligheten att känna på den riktiga produkten.
  • Att känna dofter – Dofter – att det luktar gott är definitivt något som kan göra
  • Ljud – Ljud kan göra att man känner sig peppad och ljud kan göra att man känner sig ledsen. Musik är ett bra sätt att förstärka känslor och kan göra att kunden känner sig bra i din butik.
  • Ljus – Det finns både bra och dåliga ljus – Det är viktigt att använda rätt ljus men också använda ljuset rätt. Olika vinklar av ljuset kan påverka hur kunden rör sig i butiken eller hur kunden känner sig.
  • Temperatur – Många butiker har extremt varmt i butikerna vilket gör att många känner ett obehag för att testa kläder och man vill mest gå därifrån så fort som möjligt. Att ha en bra temperatur som är behaglig är något som är bra för affärerna.

10 Sep 2012