Fakta om julbord

julbord

Att äta julbord är en tradition som växte fram och blev stor under början av 1900-talet. Det är för många en mycket stark tradition som måste förekomma i juletid. Julbord är en buffé eller ett smörgåsbord med en massa olika rätter på. Det är en mycket stark tradition att gå ut och äta julbord.

Julbordets historia - Hur var det förr?

Det traditionella julbord som människor äter idag härstammar från en mycket gammal fornnordisk tradition. Nämligen från vikingarnas midvinterblot. Vikingarna var inte kristna så julbordet i sig har egentligen ingen koppling till den kristna tron och det faktiska julfirandet. För länge sedan på vikingarnas tid brukade människor fira sina högtider med stora middagar och enormt stora mängder mat. Detta har människor tagit med sig och nuförtiden när man firar saker och ting är det ofta mycket mat inblandat. Den traditionen har människorna hållit i och brukar än idag. Det var i början av 1900-talet som människor började bejaka denna tradition i samband med julen och det var här våran traditionella julmat föddes. Men om människor idag skulle bli erbjudna ett julbord från 1900-talets början skulle många nog bara rynka på näsan.

Förr var människor mycket bättre på att ta vara på alla råvaror som naturen har att erbjuda och man hade helt annorlunda matvanor.

Vad finns på ett julbord?

Dagens julbord består ofta av ganska simpla rätter som köttbullar, prinskorv, kål i olika former, potatis, sill, lax, revbensspjäll och andra former av kött. Förr förekom det många andra saker som till exempel grisfötter och ännu fler olika sorters korvar eftersom man verkligen tog vara på allt från djuren. På julbord brukar det också förekomma en massa olika sorters bröd och även efterrätter. Detta beror så klart på hur stort julbordet är. Ett stort julbord på ett hotell med många gäster har förstås ett större utbud en ett litet privat julbord. Många människor gillar julbord eftersom det är en buffé och man får ta vad man vill ha. Men det finns förstås dem som inte alls gillar julbord och finner det tämligen ointressant.

Vart kan man äta julbord?

Julbord finns vanligtvis på hotell och större restauranger i juletid. Under julen äter många julbord hemma. Många tillbringar julen med släkt, familj och vänner och firar tillsammans med dem genom att äta julbord. Numer har det blivit en sådan stor trend att äta julbord och det anses nästan lite konstigt att inte göra det i juletid.

9 Jun 2015