Hur ser man att en matta är äkta?

Med termen äkta mattor, menas i vardagligt tal handknutna mattor från länder som Iran, Kina, Afghanistan, Pakistan, Turkiet och Inden. Denna typ av mattor har knutits i tusentals år, och är en viktig del av heminredningen världen över. Det finns även maskingjorda mattor som liknar de handknutna, dessa har ofta inte samma höga kvalitet, och säljs normalt för lägre summor. Det förekommer ibland att mindre seriösa säljare erbjuder mattor som de påstår är äkta, men som i själva verket är maskingjorda. Är man inte mattkännare, kan man använda sig av följande knep för att avgöra en mattas äkthet;

•    Maskinknutna mattors mönster är ofta symmetriska. Knyter man en matta för hand är det inte så lätt att få till mönstret perfekt.

•    Maskingjorda mattors kanter är raka, medan de handknutna mattornas kanter ibland är lite ojämna. Anledningen är samma som med mönstren, det är svårt att få det helt perfekt när det görs för hand.

•    Handknutna mattor väger ofta mer än de maskingjorda, och är normalt tjockare.

•    På maskingjorda mattor sys fransarna på, efter att mattan är tillverkad, medan de på handknutna är en del av mattan.

•    På äldre maskintillverkade mattor, syns inte framsidans mönster om man vänder och tittar på baksidan.

En annan sak värd att tänka på är att en äkta matta bibehåller eller stiger i värde med åren om den sköts väl, och kan ses som en investering. Ord som brukar användas som synonymer  till äkta mattor, är orientaliska mattor eller persiska mattor.

6 Apr 2011