Effektiv marknadsföring med lokal sökmotoroptimering

SEO-expertSEO - eller sökmotoroptimering - är idag ett väletablerat begrepp inom PR. Vill man synas på internet måste man ha en webbplats och vill man att målgruppen för ens verksamhet ska hitta den lätt så måste hemsidan vara sökmotoroptimerad, dvs. den måste hamna högt upp i sökmotorerna på populära sökord.

Lokal sökmotoroptimering - när du vill synas lokalt

En relativt ny förgrening inom SEO är lokal SEO. Den som driver ett företag på en viss geografisk plats och därför egentligen mest behöver locka till sig intresset från aktuella målgrupper inom detta geografiska område, kan dra enorm nytta av lokal sökmotoroptimering. Lokal SEO gör att den som driver t ex. en frisörsalong i Malmö kan sökmotoroptimera sin hemsida lokalt, dvs. om någon söker på "frisör Malmö" så hamnar just denna i topp på sökmotorerna.

Google, som är världens i särklass främsta sökmotor, genomförde nyligen en rad ändringar i sitt system och ett av dessa var att enheten man söker med signalerar var man befinner sig och optimerar internetsökningen efter denna specifika plats. Säg att du befinner dig i Göteborg och söker efter "restaurang", utan att du ens skriver in ordet Göteborg i sökningen så kommer datorn eller den mobila enheten du söker med att optimera din sökning för just Göteborg. De restauranger vars hemsidor då har lokal sökmotoroptimering kommer att presenteras först. Ur PR-perspektiv är lokal sökmotoroptimering banbrytande!

Mest PR för pengarna med lokal SEO

De flesta verksamheter vill expandera, öka sin omsättning och locka fler kunder, och för att göra detta spenderar de pengar på PR. Geografiskt begränsade verksamheter, som frisörsalonger, byggfirmor, restauranger etc. satsar ofta på reklamkampanjer, flygblad och lokaltidningsannonser när de vill marknadsföra sig. Alla vet att det är internet de flesta vänder sig till när de letar efter något idag och så kommer det fortsätta att vara. Lokal sökmotoroptimering ger definitivt högst ROI - Return Of Investment i jämförelse med andra PR-metoder. Gör som så många andra, ta steget till lokal synlighet.

6 Jan 2015