Ditt personliga varumärke - varför är det viktigt?

När vi vistas och lever alltmer i den digitala världen har det börjat bli intressant och viktigt att fundera över hur vi marknadsför och presenterar oss där.

Idag är det många som använder sajter som Facebook, LinkedIn och Twitter och tom Instagram för att både knyta kontakter, kommunicera men också att marknadsföra sig själv och sitt företag.

Precis som i verkliga livet där de första sekunderna av det första mötet är väldigt avgörande för vilket intryck den andre personen får av dig – så är det första digitala footprintet lika viktigt, ja kanske ännu viktigare. Ännu viktigare för att det dels får en både större och snabbare spridning, men för att det också i många fall inte går att ”radera” .

Vad menas då med det: ”A digital footprint is the data that is left behind by users on digital services”

Vad är då ett ”personligt varumärke”?

”Personal brand is what people say about you when you leave the room”/Jeff Bezos, founder of Amazon.com Kortfattat: Ditt personliga varumärke är vad andra säger om dig när du inte är där.

Här är några andra ”definitioner”: (eftersom USA ligger flera år före oss i detta sammanhang så kommer många av citaten därifrån)

Your personal brand is what differentiates you from others”

Your personal brand is who you are…You must define it, tell your story & share your passions”

It takes months to years to become an authority or build a digital reputation but it can take seconds to see it all destroyed.

Ditt personliga varumärke är dels väldigt viktigt när du söker jobb. Att aktivt jobba med sitt personliga varumärke gör det lättare för dig att göra medvetna val i karriären. Det blir också lättare för dig att visa på en röd tråd i din karriär i samtal med rekryterare.

T.ex. kan man låta sitt personliga varumärke prägla sitt CV och personliga brev, man kan använda det i intervjuer och på nätverksträffar osv. Men nuförtiden så googlar många arbetsgivare efter ditt namn – och det är därför det blivit så viktigt att fundera över hur du framställer dig i sociala medier. Om du inte redan råkat ge dig en väldigt dålig start i det sammanhanget – så har du alla chanser att tänka efter och nu göra rätt – för att successivt bygga och stärka ditt personliga och digitala varumärke.

Men tänk då på att ditt personliga varumärke ju inte är statiskt, det händer hela tiden saker, du byter jobb, blir befordrad, går kurser, deltager i olika grupper på nätet, besöker seminarier osv. – så se till att hela tiden hålla ditt personliga och digitala varumärke uppdaterat.

Om du vill ha hjälp att bygga och vässa ditt personliga varumärke och/eller digitala varumärke föreslår jag att du kontaktar PBA Personal Branding Academy i Stockholm – de hjälper både privatpersoner och företag med Personal Branding och håller kurser och seminarier i ämnet.

Bl.a. så har den en PBA Online – ett webbaserat program för dig som vill arbeta med ditt personliga varumärke hemma i lugn och ro.

 

17 Nov 2014