Att välja det bästa och billigaste webbhotellet

Alla som skall starta en webbsajt måste besluta sig för vilken webbhotellleverantör man skall välja. Detta gäller oavsett om det gäller en ny hemsida för den lokala sportföreningen, en personlig blogg, eller en hemsida för ett stort företag. Att välja "rätt" webbhotell är lättare sagt än gjort. Det finns en uppsjö webbhotell att välja mellan, dessutom spelar det egentligen ingen större roll om webbhotellet är svenskt eller inte, du har alltså hela världen som spelfällt. Detta gör att det är viktigt att du gör en ordentlig behovsanalys.

Behovsanalysen - Viktiga punkter för ditt val

När du skall göra det faktiska valet av webbhotell så kan du börja med nedanstående punkter som ger dig en ganska bra överblick på dina behov.

  1. Vilken plattform kommer din site att baseras på?
  2. Kräver plattformen att du har tillgång till shellaccess?
  3. Hur mycket trafik tror du att din site kommer att ha inom ett år?
  4. Hur stor kommer siten att vara i antal sidor/databasutrymme, kommer du att ha många bilder eller videoklipp på siten?
  5. Behöver du att ha flera domäner kopplade till ditt webbhotellkonto?
  6. Behöver du många mailadresser

De här frågorna utgör fundamentet till din behovsanalys och med svaren kan du helt enkelt gå igenom de olika webbhotellens siter, t.ex. loopias och checka av allt som stämmer in på dina krav. Det är även en bra idé läsa en recension av webbhotellet för att skapa dig en uppfattning om hur deras support fungerar och för att få resa på vad andra tycker om dem. När du har ägnat ett par timmar åt att gå igenom de här frågorna så har du förmodligen fått fram ett par stycken webbhotell som i princip uppfyller alla dina villkor. Du väljer sedan hotell baserat på vad du tycker är viktigast, det kan handla om priset, kanske support eller kanske har de avtal som passar dig särskilt bra. Så lycka till i sökandet efter det perfekta webbhotellet.

11 Apr 2011