Om du ska skriva högskoleprovet är det oerhört viktigt att du pluggar inför själva provet, så att du inte sitter som ett frågetecken när provbladen väl delas ut. Men det kan vara svårt att veta vad man ska plugga på – trots allt är det ju ett stort prov som testar väldigt olika typer av kunskap. I denna artikel ska vi försöka bena ut begreppen lite och ge dig konkreta råd för att lyckas på högskoleprovet.
Det är viktigt att förbereda dig i god tid – skjut inte upp pluggandet till absolut sista sekunden, då detta riskerar att leda till att du helt enkelt inte hinner. Det är mycket information som du måste ta till dig!
Gör gamla högskoleprov
Detta är väl det vanligaste rådet man stöter på, och anledningen är enkel – det fungerar! Gamla högskoleprov hittar du på en rad sajter och det är ett av de mest effektiva sätten att förbereda sig på. Genom att göra gamla högskoleprov så lär du dig om hur det är att skriva dessa prov, hur frågorna och provdelarna är uppbyggda, vad som är dina svagheter respektive styrkor…
Tänk dock på att högskoleprovet fick en rad nya delprov 2011, så äldre prov än så innehåller inte alla delar som kommer på högskoleprovet.
Köp en övningsbok
Ett av de allra effektivaste sätten för att plugga på högskoleprovet är att köpa en övningsbok. Då får man konkreta tips och övningar för alla delprov. Övningsboken lär ut enbart exakt de kunskaper man behöver för att lyckas just på högskoleprovet, man får alltså inte lära sig onödiga kunskaper utan allt fokus ligger på att få dig att skriva så bra som möjligt
En övningsbok är ett väldigt bra tips om man har lite mindre tid, eftersom man då kan fokusera fullt ut på det som står i boken. Beställ på www.högskoleprovet.se!
Strukturera pluggandet
Det är lätt hänt att man tänker ”äh, idag kan jag skippa pluggandet, jag tar igen det imorgon”. Sedan kommer morgondagen: ”men det är ju El Classico på TV, kan ju inte plugga då”. Dagen efter ”men jag ska ju på dejt, klart jag inte kan plugga”. Och helt plötsligt sitter man där med ett par dagar kvar utan att ha pluggat något alls. Just därför är det viktigt att strukturera sitt pluggande.
Ett bra tips är att t.ex. avsätta en viss tid fem dagar i veckan och följa den slaviskt. Till exempel varje vardag mellan 21 och 22 gör du ingenting annat än pluggar till högskoleprovet – oavsett vad som händer! På så sätt garanterar du att du faktiskt pluggar tillräckligt mycket och inte sitter med lång näsa när det väl är skrivdags.
Andra inlägg
- Dags att sälja bilen?
- 3 skäl att anlita flyttfirma
- Vilka träslag kan jag använda för att bygga bord?
- Vad är content marketing?
- Hur fungerar barnbidraget i Sverige?
- När ska man byta till vinterdäck?
- Så hittar du rätt elektriker
- Botox – flera användningsområden
- Billigt Lego och Duplo
- Stora prisskillnader mellan arbetslampor