Att köpa möbler online – fungerar det?

MöblerVi köper mer och mer via nätet och det växer upp nya e-handelsbutiker som svampar ur jorden. Ibland undrar man hur alla webbshopar skall lyckas överleva eftersom konkurrensen ser ut att bli hårdare och hårdare. En del har ju förstått att EN viktig bidragande faktor för att lyckas – är att få kunderna att känna till och hitta till webbshoppen – annars säljer man ju ingenting. För några år sedan handlade det mest om att synas och hittas bra i Google – men nu har det ju kommit andra kompletterande ”kanaler” som man också måste finnas och synas i som Facebook, Youtube, Instagram, Pressmeddelanden mm.

I början var det mest mindre och lite ”enklare” varor vi köpte på nätet som CD-skivor, böcker, presenter, accessoarer och liknande. Sedan efter ett tag började vi handla även lite mer komplicerad produkter som vitvaror, TV och stereo, kameror och liknande. Det unika med dessa är ju att de har ju en väldigt tydlig specifikation så man vet exakt vad man får om man köper ett visst fabrikat och en viss modell – man behöver inte egentligen besöka en butik fysiskt och titta på produkten även om det kanske ändå kan vara en bra idé. Bra bilder och mått säger en hel del.

Sedan gjordes flera mer eller mindre lyckade försök med att sälja även kläder på nätet men en del av de större kedjorna var lite motsträviga i början. Idag säljs det ganska mycket kläder på nätet trots att man kan tycka att just kläder är något man verkligen skulle vilja prova så att både storleken, passformen och utseendet blir det rätt. Men med generösa returmöjligheter så fungerar det tydligen så pass bra att många valt att handla även kläder via nätet.

Möbler då – det är ju ganska stora och skrymmande produkter som man nog vill se i verkligheten innan man får hem en soffa som sedan kanske inte alls visar sig stämma i färg(färger på nätet kan bli lite missvisande) eller att den inte passade så bra i hemmet som man trodde när man förfördes av de tjusiga bilderna på nätet. En möbel är ju inte lika lätt att returnera som mindre prylar.

Alltså – fungerar det att köpa även möbler och inredning online?

Jag skulle vilja svara JA på den frågan – i synnerhet om man kan besöka en fysiks butik först och kolla på möbeln i verkligheten , ta egna bilder, ta egna mått på det sätt man själv behöver mäta osv.

Att sedan gå hem och fundera i lugn och ro och slutligen lägga beställningen via nätet bör ju fungera riktigt bra. Men om man inte har möjlighet att se och ”känna på” möbeln i verkligheten – skulle åtminstone jag vara lite försiktigare att handla så stora saker som möbler på nätet.

En av alla webbshopar som säljer möbler och inredning online är AZ Design. De har stora tydliga bilder som på ett bra sätt visar hur produkten ser ut och ur olika vinklar, i olika färger osv. På en del möbler finns det bilder i närbild på detaljer. En bra detalj som jag uppskattar är att det tydligt framgår om varan finns i lager. AZ Design har möbler både för hemmamiljö men också för offentlig miljö som kontor osv. samt är specialinriktade på restauranginredningar. De erbjuder ett stort urval restaurangmöbler som t.ex. restaurangsoffor, fåtöljer, barstolar, vanliga stolar, bord, utemöbler, belysning mm.

Om man driver en restaurang eller ett café så kan man också få hjälp med egendesignade och skräddarsydda möbler. Du kan t.ex. ta hjälp av en arkitekt eller inredare att ta fram skisser och ritningar på hur du vill att dina möbler skall se ut och sedan låta AZ Design tillverka dem – på så sätt får du en personlig och unik inredning och prägel.

Här kan du hitta exempel på AZ Designs möbler av egen design och tillverkning. Det är t.ex. ganska populärt att designa och skräddarsy sina egna sänggavlar och då är inga mått, vinklar, tyger och former några begränsningar. Man kan t.o.m. få fria tygprover hemskickade till sig.

6 Feb 2014