Att ge ut en egen bok

Ge ut egen bokDet är oerhört många som går i författardrömmar - men det är få som förverkligar dessa drömmar. En av anledningarna är att det faktiskt är svårt att skriva ihop sin egen bok - en roman är ju trots allt på flera hundra sidor. Men om man skrivit ihop sin egen bok, om man har sin roman färdig, då stöter man ofta på ett ännu större problem - nämligen att hitta en utgivare.

För det första tar det oerhört lång tid att ens få svar, och ofta får du ett kort avslag i stil med "tyvärr kommer vi inte publicera din bok, på återseende". Och vips så har flera månader gått förlorade. Repetera... repetera igen... och det är lätt hänt att man tappar tron på sig själv. Och även om man blir utgiven så är det en lång process som i de allra flesta fall leder till att man får behålla en försvinnande liten del av intäkterna. Upplagorna är små och även om det känns skönt att se sin egen bok i bokhyllan så är det ofta slutet på författarkarriären - utgivaren kommer inte vilja ha din nästa bok om debuten inte sålt tillräckligt.

Ge ut egen bok på Vulkan

Ett mycket snabbare och bättre alternativ är att istället ge ut sin egen bok på till exempel Vulkan - en tjänst som hjälper dig som vill bli författare. Du behöver inte oroa dig över att skaffa en utgivare utan du får själv bestämma allt om din bok - från omslag till format och vad för bindning du vill ha.

De hjälper dig också med distributionen, såväl i deras egen webbshopp som i andra stora bokhandlar. Det är ett kostnadseffektivt alternativ som gör att du slipper se ditt manus samla damm (ok, nuförtiden samlar manus kanske inte damm eftersom de finns elektroniskt), istället så är du publicerad författare bara några månader från att du slutfört ditt manuskript. Dessutom får du behålla en långt större del av intäkterna än om du ger ut på ett "vanligt" förlag. Det finns alltså många fördelar med att ge ut sin egen bok.

Dock så ingår inte redaktionellt arbete, d.v.s. korrekturläsning av boken. Oavsett hur väl den är skriven kommer det alltid att finnas småfel som du inte lyckas upptäcka, så just vid egenutgivning är det väldigt bra om du även beställer ett lektörsutlåtande. Det innebär att en professionell lektör går igenom din bok och kommenterar den, vilket gör att du har möjlighet att göra en rad förbättringar innan du gett ut din egen bok.

Hur som helst - om du har ett manus färdigt men ingen utgivare, vänta inte utan ge ut din bok redan idag! Du har faktiskt allt att vinna men inget att förlora.

26 Mar 2014