Aktiviteter för friluftsliv

Begreppet friluftsliv kan innebära mycket, men den grundläggande principen är att man är ute och nyttjar vad naturen har att erbjuda. Ofta sker friluftslivsaktiviteter i organiserad form genom t.ex. föreningar eller av turismbyråer tillsammans med likasinnade personer, det finns även många anläggningar som man kan samlas och utgå ifrån. Mycket av den svenska friluftslivsrörelsen kan tacka Sveriges allemansrätt som gör det möjligt att besöka och uppleva många ställen.

Cykling

Hela Sverige är fullt av skogar med bra stigar som gör det enkelt att ta sig fram på en cykel. En cykelutflykt innebär ofta att du hittar nya smultronställen och kan ta dig fram till platser du aldrig annars skulle hittat till.

Hajk

Väldigt ofta är det scouter som åker på hajk, men det är inte ett måste, att vara ute på hajk innebär helt enkelt att leva av naturen och ta sig runt antingen via vandring, cykel, kanot eller liknande. Övernattningen på en hajk brukar ske i enklare former, det är underbart att somna till en stjärnklar himmel över sig.

Svampplockning

På hösten kryllar skogen av svamp som både är ätbar och god, det är ett lugnt sätt att njuta av våra fina skogar och göra nytta samtidigt. Med enkla redskap tillagar du även svampen på plats när den är nyplockad.

Vildcamping

Vill du göra din friluftslivsupplevelse till något extra kan vi tipsa om att ”vildcampa”, slå ihop många aktiviteter i naturen med en övernattning mitt i naturen. Helt gratis och vilken utsikt du vill, det enda du bör tänka på är att välja ett tält eller tarp efter årstiden.

Du kan läsa mer om fler typer av aktiviteter på wikipedia och hitta prylarna på alloutdoor.

Vad väntar du på? Det bästa i livet är gratis!

16 Jan 2013