3 olika sätt att spara

PengarAtt spara pengar är något som nästan alla gör under perioder i sina liv oavsett om det gäller till pension, bostad eller ett bilköp. När man sparar vill man såklart ha ut så mycket som möjligt i form av ränta på sina pengar så att dessa kan växa och man på så sätt når sitt sparmål snabbare. Men när man gör detta så måste man även väga själva risken i sparformen mot vad man får i avkastning. Är sparformen förenad med stora risker som gör att du kan förlora dina pengar måste det finnas en stor avkastning på det kapital som du lägger in. Dock ska man vara medveten om att det är dumt att ta för stora risker. Man ska aldrig satsa mer än man har råd att förlora.

Sparkonto

Att ha ett sparkonto är inget fel men det är i dagens läge ingen bra sparform eftersom räntan i dagsläget är så enormt låg att inflationen äter upp mer än vad du får i ränta vilket gör att du kommer gå minus på dina pengar varje år. Därför är vår rekommendation att du bör undvia vanligt sparkonto.

Fonder

Fonder kan vara ett bra sätt att spara beroende på vilka fonder du väljer. Det är viktigt att du läser om i de fonder du investerar i. En fond är en samling av olika aktier kan man säga och de aktierna står för olika branscher. Det kan därför vara bra att veta vilka branscher som finns representerade i portföljen och vad den står för innan du investerar. Du ska också veta att fonden kommer ta ut vissa avgifter för din investering.

Aktier

En annan bra sparform är faktiskt aktier som kan ge dig väldigt bra avkastning på sikt. Man ska dock vara medveten om att det alltid är förenat med en viss risk. Hur stor risken är beror helt och hållet på vilka aktier du investerar i. Om man investerar i större bolag är det mindre risk och vice versa. Dock bör du inte låna direkt för att finansiera ditt aktieköp. Om dina aktier går ner kan du tvingas att lösa in dessa till en stor förlust och blir då skyldig banken pengar.

9 Apr 2013