Stora prisskillnader mellan arbetslampor

Arbetsbelysning används inom många olika områden och applikationer. Arbetsbelysning med led teknologi har på senare år blivit allt mer populärt och därmed konkurrerat ut både xenon och halogen belysning. Arbetsbelysning finns i många olika prisklasser och ibland kan det skilja sig flera tusenlappar mellan två lampor av samma watt styrka. Varför är det en såpass stor skillnad mellan två arbetslampor kan man undra? Watt styrkan är inte avgörande i alla situationer och inte heller ljuset för den delen. Det finns fler bakomliggande faktorer som avgör priset i slutändan.

Bakomliggande faktorer

Sanningen är att en del arbetslampor är speciellt utvecklade för användning i extrema arbetsmiljöer. Man bör exempelvis inte satsa på en billig kina-lampa om den är tänkt att användas i Kirunas gruvor eller liknande arbetsförhållanden. En arbetslampa som klarar stora vibrationer är naturligtvis dyrare än arbetslampor som inte klarar sådana påfrestningar. Lampor som riktar sig mot yrkesproffesionella är mer lämpade i tuffa och påfrestande miljöer medan billiga lampor kan räcka gott för den lokala bonden. Allt handlar egentligen om vilket applikationsområde lampan är tänkt att användas för.

CE märkning

CE märkningen för arbetsbelysning är ofta starkt ifrågasatt, med allt rätt. Tyvärr finns det många tillverkare som valt att CE-märka lamporna trots att dom egentligen inte uppfyller kraven för detta. Var därför extra uppmärksam när du nästa gång väljer att köpa arbetsbelysning.

31 aug 2016